portretrechten
publiek persoon

Ken je rechten op afbeelding

Als publieke persoon lijkt het dat je nog weinig rechten hebt op je afbeelding. Je wordt vastgeklampt voor selfies, je bewegingen op straat worden gevolgd en vastgelegd, en bovendien heb er er nadien weinig controle op hoe en waar je afbeelding gebruikt wordt. Er is ook het evenwicht tussen het toelaten en weigeren van gebruik op je afbeelding, want hoe meer je gezien wordt, hoe populairder je kan worden. In de juiste context, uiteraard.

Toch zijn er enkele regels die ook een publiek persoon recht op afbeelding geven, waarbij reputatie en commerciële belangen in overweging worden genomen.

Acteurs, presentatoren en topsporters

Televisie persoonlijkheden en sporters staan in de openbare belangstelling en dus wordt de toestemming tot het nemen van hun afbeelding ook bij hen vermoed. Maar die toestemming geldt enkel wanneer deze afbeeldingen genomen werden tijdens de uitoefening van hun openbare activiteit. Draagt het portret bij aan nieuws of maatschappelijke discussie, dan mag er redelijk veel. En uiteraard worden ze door fans op straat herkend en vastgeklampt voor die selfie, die dan ongetwijfeld op sociale media haar eigen leven leidt.

Maar in het geval van commercieel gebruik, bijvoorbeeld in reclame, wordt dit niet toegelaten. Personen die over de zogenoemde verzilverbare populariteit beschikken en zelf geld kunnen verdienen met hun portret, zullen zich terecht verzetten tegen de commerciële exploitatie van hun portret door derden.

Deze personen gratuit in reclame gebruiken kan dus niet zomaar. Enerzijds omdat ze niet met het product of de dienst geassocieerd willen worden en anderzijds door bederf van mogelijke inkomsten.

  onze diensten

Openbaar ambt

Politici en leden van de koninklijke familie verliezen heel veel van hun rechten, ook wanneer hun afbeelding in reclame wordt gebruikt. Want niemand gaat ervan uit dat zij toestemming hebben gegeven, en vanuit hun ambt mogen ze niet deelnemen aan commerciële activiteiten wegens ontstaan vermoeden van belangenvermenging. De reclame moet dus wel heel erg ver gaan, wil de politicus een redelijk belang hebben dat opweegt tegen dat van de adverteerder.

Als politieman of openbaar ambtenaar mag je altijd vragen om opnames stop te zetten tijdens het uitoefenen van je ambt. Enkel personen met journalistieke intenties mogen je handelingen opnemen en verspreiden binnen hun medium. Niet gelijk wie mag dus de acties van de politie vastleggen en verspreiden.

  onze diensten

35

medewerkers

19

locaties

omdat jouw portret belangrijk is voor je

onze diensten

Portretrecht en recht op afbeelding is onze specialiteit

We bestaan uit een team van gespecialiseerde medewerkers die al jaren de rechten van afbeelding verdedigen, voor zowel individuen als professionelen, zoals acteurs, modellen, topsporters en bekende gezichten.

  ontdek onze diensten en team